Boeken

2016

De I Tjing van Nu, bestel hier…

 

2016

Herdruk van Wintervlinder, bestel hier

Wintervlinder, Gerben Hellinga

 

 

2014

De Thebaanse Kalender

thebaanse_kalender_voor001

Een vergeten kosmische ordening uit de oudheid, bewerkt voor hedendaagse mensen

1966
Dollars recensie
Messen recensie Messen en Dollars
1967
Vlammen
Sid Stefan, ex-bajesklant en copywriter, pikt bij een benzinestation in Duitsland een geheimzinnige liftster op. Niet lang daarna wordt zijn auto beschoten…..
Echt geloofwaardig werd de Nederlandse thriller pas met het debuut van Hellinga. Dollars, Messen en Vlammen waren drie verhalen over de Nederlandse avonturier Sid Stefan waarin de lezer als een intelligente volwassene werd toegesproken, zonder kneuterig pathos of dwangmatige ironie Bert Vuijsje in Intermagazine
1968
Lekker blijven liggen maffen
De Ochtendverse Schoen
In deze eerste roman van Hellinga is de verwantschap met zijn misdaadverhalen onmiskenbaar’, hoewel het verder absoluut geen thriller is.
1969
De A van Afbraak
De A van afbraak is gebaseerd op een echt dossier van de KLM dat Hellinga in handen kreeg. Het gaat over een hoge functionaris van de KLM – een stationmanager ergens in Afrika – die samen met een assistent een geldtransport berooft. De hoofdpersoon hanteert allerlei valse namen, maar heeft geen tastbare eigen identiteit. Zijn ware naam komen we nooit te weten. Het was de bedoeling dat deze thriller het begin van een nieuwe misdaadserie zou worden. Die serie is er evenwel nooit gekomen.
1979
De Hellinger Omnibus
Deze omvat vier thrillers die Hellinga (geb. 1937), onder het pseudoniem Hellinger, in de jaren zestig schreef. De eerste drie – Dollars, Messen en Vlammen (sid stefan-trilogie)- spelen zich respectievelijk af in de vliegwereld, tussen neo-nazi’s en politieke chanteurs. De A van Afbraak staat hier los van (hoofdpersoon Sid Stefan ontbreekt), maar is zeker niet de minste vanwege de directe stijl. Een gedateerde indruk maken ze niet. En bij herlezing blijkt weer: Gerben Hellinga is een van de weinige Nederlandse thrillerschrijvers die het genre beheersen.
recensie
1983
De lift
naar het filmscenario van D. Maas
1985
Merg en been
Als Jos de Spin-invalide ex-glazenwasser en een vertrouwde figuur in de Amsterdamse penose-wakker wordt naast een lijk, heeft hij geen flauw idee hoe de onbekende op zijn bed is terechtgekomen. In zijn herinnering gaapt een zwart gat. Wie is de dader? Hij zelf?
Om het mysterie te ontrafelen gaat de Spin op weg. In de straten en stegen, koffiehuizen en kroegen, bordelen en speelholen van Amsterdam vindt hij de mensen die een aanknopingspunt kunnen bieden. Hij blijkt verzeild te zijn geraakt in een drugs-complot waarin onderwereld en inlichtingendiensten nauwelijks uit elkaar te houden zijn….Genomineerd voor de Gouden Strop 1986

1989
De terugkeer van Sid Stefan
In 1989 keert Sid Stefan terug in, hoe kan het ook anders in: De terugkeer van Sid Stefan, één van Hellinga’s spannendste boeken, waarmee hij de Gouden Strop van dat jaar won. Wordt opnieuw uitgegeven juni 2016)
1994
Uit je bol
Speelse en informatieve encyclopedie van bewustzijnsverruimende, geestontwrichtende en lichaamsverslavende middelen. De zevende druk van 2000 (de eerste was in 1994) werd op vele plaatsen aan de actualiteit aangepast: Nederland exporteert naar de VS voor 69 miljoen dollar aan kaas en voor twee miljard aan XTC. Ook werden sommige waarschuwingen aangescherpt. Psychonauten en pillenjunks kunnen tegenwoordig voor de meest rare hypes in smartshops en drogisterijen terecht en iets van een gebruiksaanwijzing was wel nodig. Men sprayt, gebruikt anti-depressiva en de lijst van lustopwekkende kruiden wordt kundig bijgehouden (‘Basilicum verstevigt de erectie’). Voor al die extra (gezondheids)weetjes is dit boek aanbevelenswaardig (‘Een kwartier met zonnebloemolie spoelen maakt je tanden brandschoon en je wordt nooit meer verkouden’). Deze negende druk is geactualiseerd en uitgebreid met de nieuwste ontwikkelingen.
1997
Wintervlinder
Begin ’97 verscheen Wintervlinder, een leven als mysticus. Hierin beschrijft Hellinga een stroom van wonderlijke ervaringen gedurende vele jaren, over zijn geloof in het mysterie van de I Tjing (oud Chinees orakelboek, waaraan je elke vraag kunt stellen die je maar wilt), over zijn uittredingen, zijn ontmoetingen met Jezus en zijn met het jaar toenemend ‘godsgevoel’. In Wintervlinder onthult hij dat hij wist waar de ontvoerde Freddy Heineken verborgen zat en dat hij ooit in New York een onbekend meisje een gouden toekomst heeft voorspeld. Haar naam was Madonna! (wordt binnenkort opnieuw uitgebracht, bestel hier…
1999
De stille
Paul Steenman, veertig jaar oud, gescheiden met de zorg voor een tienerdochter, is rechercheur bij de Amsterdamse politie. Als zijn collega en beste vriend om het leven komt verliest Paul van het ene op het andere moment al zijn zeker heden. De relaties met zijn collega’s en met de vrouwen in zijn leven – een vrouwelijke collega, zijn dochter, zijn ex en een vriendin – komen onder druk te staan. Na een ruzie met zijn chef gaat hij zijn eigen weg.Russische gangsters, een beeldschone jeugdliefde, een Surinaamse pizzabezorger en een dode zelfmoordenaar kruisen zijn pad als hij op zoek gaat naar de moordenaar van zijn vriend. Nog net op tijd trekt hij zich aan zijn eigen haren uit een moeras van drugs, drank en seks. Maar als hij dan de leiding krijgt over een groot onderzoek komt hij oog in oog te staan met de naakte waarheid…In dit boek verbindt Gerben Hellinga klassieke elementen uit de policier en de thriller tot een meeslepende, buitengewoon spannende psychologische roman. De stille beschrijft de levenscrisis van een man tegen de achtergrond van het hardvochtige Amsterdam van deze tijd.
VPRO/Plantage 21 feb 1999
2003
Geheim van de Duim
Na een conflict met zijn broers krijgt de vijftienjarige Imo, die in de bossen is opgegroeid, van een oude tovenaar de gave om geld te maken. Als hij de wereld intrekt om te leren lezen en schrijven ontmoet hij Madoer, die met zijn zuster in handen is gevallen van eén inbreker. Deze gewetenloze Valmo Viekava denkt met behulp van de afgesneden duim van een dief onzichtbaar te kunnen worden en ween grote slag te kunnen slaan. De twee jongens ontwikkelen een ingenieus plan om hem en zijn assistent, de oude Kral, in de val te laten lopen, waarna ze kunnen vluchten. In dit meeslepende avontuur, dat zich afspeelt in het afgelegen bergstadje Zar, leert Imo niet alleen lezen en schrijven, maar wordt hij ook kok in een restaurant en woont hij zowel bij daklozen buiten de stadsmuren, als in het mooiste huis van de stad.
2004
Oog om Oog
In Oog om oog wordt Jos de Spin, al eerder hoofdpersoon in de thriller Merg en Been, benaderd door de onweerstaanbare Miranda. Ze heeft, tegen haar zin, een pistool in huis, dat gestolen is door haar buurjongen, die verslaafd is aan de crack. Zijn zoektocht breng Jos de Spin terug in de Amsterdamse penoze. Hij ontmoet zijn oude bajesmaat Ko Taverne en zijn jeugdvriend Ronnie Rammelaar. Intussen vindt er in de stad een reeks gruwelijke liquidaties plaats. Dan verdwijnt ook zijn opdrachtgeeftster.
Oog om oog schetst met subtiele humor een grimmig beeld van een stad waar drugsdealers, Joego-huurmoordenaars en andere criminelen vrij spel denken te hebben.
recensie

Reacties zijn gesloten.