Gerben Hellinga (Steenbok – 1937), geboren in Zwitserland, groeide op in Nederland. Hij woonde in Brussel, Wenen, Berlijn, Parijs, New York, Ruigoord en Amsterdam.
Na schooljaren in Nederland, Belgie en Zuid-Engeland volgde hij een toneelopleiding aan het Max Reinhardt Seminar in Wenen en werkte enkele jaren als acteur in Berlijn en Amsterdam.
Hij werd schrijver, o.m. van thrillers, toneelstukken en korte verhalen en schreef ook veel voor de televisie.
In het autobiografische ‘Wintervlinder’ (1997) beschreef hij zijn spirituele ontwikkeling, die het gevolg was van paranormale ervaringen. Sinds 40 jaar bestudeert en gebruikt hij de I Tjing.
Voor lezers van twaalf tot tachtig schreef hij de sprookjesroman ‘Het geheim van de duim’ (2003), het eerste deel van een trilogie.
Hij schreef de toneelstukken Lekker blijven liggen en maffen (een jeugdvoorstelling), Mensch durf te leven (1979 – over de moord op de cabaretier Pissuise), Ajax-Feijenoord (1970 – over Sjors en Sjimmie), in ’83 samen met Jacques Klöters De zoon van Louis Davids (1986) en Semmelweis (in ’92 bij het RO Theater. Over een jonge arts die in het simpele ritueel van handen wassen een remedie ontdekte tegen kraamvrouwenkoorts, maar er niet in slaagde met die ontdekking respect af te dwingen).
Zijn meest succesvolle toneelstuk was Kees de Jongen, een bewerking van het boek van Theo Thijssen (1970), waarvoor hij de Henriette Roland Holst-prijs kreeg. Op 17 december 2009 ging het stuk opnieuw in premiere bij De Toneelmakerij onder regie van Liesbeth Coltof.
De quasi-documentaire/docu-drama over Rudy Schokker huilt niet meer (een jongetje dat niet huilde maar vliegtuiglawaai produceerde) hoort bij zijn beroemdste werk. Het was een gespeelde satirische documentaire over geluidshinder. De VPRO zond deze film – die hij samen met Pieter Verhoeff maakte – uit in 1972 en duizenden mensen geloofden dat het echt was.
Bekende boeken van hem zijn De Hellinger Omnibus (1979), Merg en Been (1985), De Stille (1999).
De Terugkeer van Sid Stefan werd onderscheiden met de Gouden Strop (1989). Wordt opnieuw uitgegeven juni 2016. Zijn laatste thriller is Oog om Oog.(2004).
In 2008 voltooide hij een scenario voor de verfilming van het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel, genaamd De Gijsbrecht in opdracht van filmproducent Matthijs van Heiningen en regisseur Theu Boermans.
Verder was hij jarenlang toneelrecensent voor Vrij Nederland.
(lees hier meer over zijn toneelwerk op de Theaterencyclopedie)
In 2014 verscheen de Thebaanse Kalender.
Zijn laatste boek, de I Tjing van Nu verschijnt binnenkort (2016).
In 2016 is zijn boek Wintervlinder weer opnieuw uitgebracht (in eigen beheer)